De ZadelWing is geen wondermiddel…

Het statische gewicht wat het paard moet dragen wordt met de Zadelwing niet minder. De Zadelwing is geen wondermiddel. Het lost niet automatisch alle zg. zadel en rugproblemen op. Want veel van deze problemen worden helemaal niet door het zadel veroorzaakt. De Zadelwing doet technisch gezien niet meer dan het dragende oppervlakte van de zadelboom en de zadelkussens vergroot.

Het grotere draagoppervlak heeft voor het paard een grote positieve waarde. De Zadelwing zorgt voor een groter draagoppervlak en verdeelt het gewicht van de ruiter over een groter oppervlak.

Door het draagoppervlak te vergroten, verkleinen wij het gewicht per cm2, wat een enorme ontlasting van de huid en spieren geeft. Welke problemen hierdoor kunnen worden opgelost of worden vermeden leggen wij uit op andere webpagina’s van deze website.

De fabel van gewichtsvermindering

Er is geen zadel, materiaal, zadelpad, dekje of ander soort onderlegger die het statische gewicht kunnen verlagen. De verhalen dat door gebruik van een bepaald dekje of zadel-onderlegger het gewicht wat het paard moet dragen zal verminderen of dat de druk beter verdeeld wordt is onzin. Drukvermindering van een zadeldekje of zadelonderlegger kan alleen gerealiseerd worden als het materiaal waarvan deze gemaakt zijn niet vervormbaar en stijf zijn.

Als de ruiter 75 kg weegt dan zal het paard, het skelet, de huid en de spieren deze 75 kg moeten dragen. Alleen als wij de ruiter aan een ballon boven het paard hangen zal het paard minder gewicht hoeven te dragen.

Wij kunnen het dragende oppervlak van het zadel alleen vergroten als wij het oppervlak van de zadelboom of de zadelkussens vergroten. Hierdoor kunnen we dus het gewicht per vierkante cm verlagen, maar niet het totale gewicht wat het paard moet dragen.

Gewichtsvermindering

Wat is het probleem van het hedendaagse moderne zadel? Het gaat hier om zadels volgens het Engelse model. Voor het zitcomfort van de ruiter zijn de Europese zadelmakers een steeds smallere taille gaan maken. Door de roep van de fysiotherapeuten, dierenartsen, osteopaten etc., zijn de zadelmakers het kussenkanaal steeds breder gaan maken…